skip to Main Content

Doortrappen in Súdwest-Fryslân

Veiliger fietsen tot je 100ste!

Doortrap-programma voor 2023:
Vrijdagochtend 9 juni:
Fietsspiegelactie, Sneek. Klik hier voor meer info.

Dinsdag 13 juni:
Fiets Totaal Doortrapdag in Makkum, klik hier voor meer info.

Mochten de weersomstandigheden slecht zijn, dan gaat de activiteit niet door.

Afbeelding doortrappen en fietswielen

Wat is Doortrappen?

Wilt u ook zo lang mogelijk gezond blijven, sociaal en zelfredzaam zijn? Wordt fietsen lastiger? Ontwijkt u lastige kruispunten, of gaat u niet meer fietsen over dat smalle weggetje? Wordt op- en afstappen of achteromkijken een grotere uitdaging? Dan is dit precies iets voor u!
U kunt alleen of samen met een partner, buurman/-vrouw mee doen. Goed en veilig fietsen is belangrijk, maar ook plezier en sociale contacten zijn deze dag net zo belangrijk!
Van harte welkom om deel te nemen aan Doortrappen.

Het is belangrijk dat u een eigen fiets heeft. Mocht u geen fiets hebben, of fietsen niet meer lukken, dan kunt u zich alsnog aanmelden zodat wij kunnen kijken naar wat wel mogelijk is. Zo kan er een duo-fiets, een driewieler, een loopfiets of een leen-fiets speciaal voor u  gerealiseerd worden.
Wilt u ook een leven lang veilig fietsen? Doe dan mee!

Doortrappen wordt aangeboden door de Fietsersbond, de Fietsschool, Sport Fryslân en lokale tweewielerzaken. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s. Naast een fietstocht zal de ene keer een fiets-check aan bod komen en kan een andere keer een verkeersquiz, fietsgym, of moeilijke oversteekpunten in jouw buurt aan bod komen.

De volgende activiteiten Doortrappen 2023 vinden plaats op:

 • Vanaf dinsdag 11 april: start fietsgroep Makkum tot eind oktober (klik hier voor meer info en en de flyer). Heb je interesse om mee te fietsen? Laat het ons weten.
  Tijden: 13.30 – circa 15.00 uur
  Verzamelen bij Rinia Fietsen, Kerkstraat 4, Makkum
 • Vrijdagochtend 9 juni: Fietsspiegelactie, Sneek. (Klik hier voor meer info)
 • Dinsdag 13 juni: Fiets Totaal Doortrapdag in Makkum (Klik hier voor meer info en de flyer).
  Locatie: Pand 1738, Plein 2, Makkum
  Tijden: 12.00-16.00 uur.

Aanmelden voor een Doortrapactiviteit kan door een mail te sturen naar sudwestfryslan.nl@team.frl. Graag onder vermelding van welke activiteit, naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer.

Wat kun je verwachten?

Doe mee en kom in beweging

 • Een Fiets Totaal Doortrapdag in het voorjaar.
 • Gezellig in groepsverband.
 • Op veilige afstand van elkaar.
 • Heerlijk in de buitenlucht.
 • Deelname op eigen niveau.
 • Een gevarieerd aanbod met verschillende thema’s.
 • Mogelijkheid om mee te doen aan fietsgroepen.

Begeleiding

Afhankelijk van het thema zal er gecertificeerde begeleiding aanwezig zijn. Zo zal de fietstocht met de buurtsportcoach zijn, een fiets-check gedaan worden door een lokale tweewielerzaak, fietsvaardigheid door een fietsdocent en een verkeersquiz aangeboden worden door de Fietsschool.

Inhoud

Op een Doortrapdag komt er een thema aan bod en is er een fietstocht (circa 20 km) van ongeveer een uur. Ook wordt er voor een kopje koffie/thee gezorgd. Dit kan bij de start, tijdens of aan het eind van de tocht zijn, afhankelijk van het programma.

Voor meer informatie over Doortrappen in Friesland bezoek www.frieslandbeweegt.frl/doortrappen.frl.php

Kosten

Gratis tenzij anders vermeld

Deelnemen aan het programma is meestal gratis. Tenzij dit niet het geval is vermelden we dit op de flyer en op deze website.

Weersomstandigheden

Mochten de weersomstandigheden zo zijn, dat het niet fijn is om te gaan fietsen (bijv. door kou of harde wind) dan gaat de activiteit niet door.
De dag voorafgaand aan de activiteit krijgen alle deelnemers daar een update over. Het kan zijn dat Doortrappen naar een alternatieve datum wordt verplaatst of dat het afgelast wordt.

Waarom blijven fietsen?

Doel van Doortrappen

Het doel is om laagdrempelig en plezierig te blijven fietsen tot je 100ste.  Door samen te fietsen, lastige verkeerssituaties in eigen omgeving op te zoeken en samen plezier te maken ontmoeten ouderen hun buurtgenoten en ontstaan nieuwe sociale contacten. Dat is net zo belangrijk als het vol zelfvertrouwen op je fiets te durven stappen. Deelnemers krijgen handvatten mee en gaan aan de slag met bijvoorbeeld fietsgym, een fietscheck of het delen van ervaringen, afhankelijk van het thema wat aan bod komt.

Klik hier voor een impressiefilmpje.

Meer informatie?

Neem contact op met Rika Wind, buurtsportcoach en coördinator Ouderen
06 51 44 19 95 / rika@sportfryslan.nl

Back To Top